Almindelige oplysninger
Forordning (EU) 2020/1783 om samarbejde mellem medlemsstaternes retter om bevisoptagelse på det civil- og handelsretlige område (bevisoptagelse) (omarbejdning) har til formål at forbedre, forenkle og fremskynde samarbejdet mellem retterne om bevisoptagelse. Forordningen erstattede Rådets forordning (EF) nr. 1206/2001 med virkning fra den 1. juli 2022.
Det decentrale IT-system, der skal anvendes som et obligatorisk kommunikationsmiddel til fremsendelse og modtagelse af anmodninger, formularer og anden kommunikation, har fundet anvendelse siden den 1. maj 2025 (den første dag i den måned, der følger efter en periode på tre år efter datoen for ikrafttrædelsen af den gennemførelsesretsakt, der er omhandlet i artikel 25 (se nærmere herom i artikel 35 i forordning (EU) 2020/1783).
For yderlige oplysninger:
- status for medlemsstaternes indførelse af det decentrale IT-system kan ses her:
- brugervejledningerne til referencegennemførelsessoftwaren, som Europa-Kommissionen har udviklet, kan findes her.
Såfremt meddelelse gennem det decentrale IT-system ikke er mulig på grund af forstyrrelse af dette system, på grund af det pågældende bevismateriales art, eller på grund af ekstraordinære omstændigheder, skal fremsendelsen ske på den hurtigste, mest hensigtsmæssige alternative måde under hensyntagen til behovet for at sikre pålideligheden og sikkerheden. Hvis driften af det decentrale IT-system afbrydes, er den europæiske e-justiceportal et brugervenligt værktøj til udfyldelse af formularerne.
Forordningen finder anvendelse på alle Den Europæiske Unions medlemsstater med undtagelse af Danmark. Mellem Danmark og de øvrige medlemsstater finder Haagerkonventionen af 1970 om bevisoptagelse i udlandet i sager om civile eller kommercielle spørgsmål anvendelse.
I forordningen er der fastsat tre former for bevisoptagelse mellem medlemsstaterne: Bevisoptagelse via den anmodede ret, direkte bevisoptagelse ved den anmodende ret og bevisoptagelse ved diplomatiske eller konsulære embedsmænd.
Den anmodende ret er den ret eller en anden kompetent myndighed som meddelt af den relevante medlemsstat, for hvilken sagen er anlagt eller påregnes anlagt. Den anmodede ret er den ret, der i en anden medlemsstat har kompetence til at optage bevis. Den centrale enhed har til opgave at afgive oplysninger og at overvinde de vanskeligheder, som måtte opstå i forbindelse med anmodninger.
Forordningen indeholder 14 standardformularer.
Yderligere oplysninger:
- vejledning i anvendelsen af forordningen om bevisoptagelse findes på denne side: EJN's publikationer
- oplysninger om medlemsstaternes lovgivning om bevisoptagelse bevisoptagelse via videokonference.
På den europæiske e-justiceportal er der nærmere oplysninger om anvendelsen af forordningen.
Vælg det relevante lands flag for at få detaljerede nationale oplysninger.
Relevante links
Vejledning i anvendelsen af forordningen om bevisoptagelse findes på denne side: EJN's publikationer
Oplysninger om medlemsstaternes lovgivning om bevisoptagelse og bevisoptagelse via videokonference.
Arkiverede meddelelser fra medlemsstaterne i henhold til Rådets forordning (EF) nr. 1206/2001