Sari la conținutul principal

Medierea

Litigiile pot fi soluționate și fără sesizarea unei instanțe. Puteți avea în vedere un mecanism alternativ de soluționare a litigiilor – precum medierea – dacă nu puteți soluționa litigiul pe cont propriu.

Medierea poate fi definită ca un proces structurat în care două sau mai multe părți ale unui litigiu încearcă, din proprie inițiativă, să ajungă la un acord privind soluționarea litigiului dintre acestea, asistate de o parte terță neutră calificată, denumită mediator. Acest proces poate fi inițiat de către părți, poate fi recomandat ori impus de instanță sau prevăzut de dreptul unui stat membru.

Prin mediere se pot soluționa litigiile cu o societate comercială, cu un comerciant, cu angajatorul sau chiar cu un membru al familiei, în țara în care locuiți sau în străinătate.

Prin mediere se ajunge la un acord mai repede și cu mai puține cheltuieli decât prin inițierea și derularea unei proceduri judiciare.

Normele UE privind medierea

Uniunea Europeană promovează în mod activ metodele alternative de soluționare a litigiilor precum medierea. Directiva privind medierea se aplică în toate țările UE și privește medierea în materie civilă și comercială.

Medierea în țările UE

Medierea se află în stadii de dezvoltare diferite în statele membre. Unele state membre au o legislație sau norme procedurale cuprinzătoare cu privire la mediere. În altele, organismele legislative au arătat prea puțin interes pentru reglementarea medierii. Cu toate acestea, există state membre care au o cultură solidă a medierii, care se bazează în principal pe autoreglementare.

Medierea familială

Informații cu privire la o serie de aspecte privind medierea în chestiuni de dreptul familiei, inclusiv în context transfrontalier, principii, costuri...

Raportați o problemă tehnică/de conținut sau trimiteți-ne comentarii referitoare la această pagină
OSZAR »